Istoricul Parohiei Cozmești

Istorie Noiembrie 8, 2012

Satul Cozmeşti este situat la cca. 70 km sud de Iaşi şi la 35 km de Huşi, în apropierea râului Prut, un pământ încărcat de istorie, înconjurat de trei mari cetăţi dacice: Moşna, Buneşti şi Arsura. Fanfara din Cozmeşti a adus faimă acestor locuri, iar ritmurile ˝Sârbei din Cozmeşti˝ sunt cele ce poartă spre viitor mesajul milenar ale acestor plaiuri rupte din rai. Biserica este darul cel mai frumos al lui Dumnezeu către oameni, este locul în care sufletele se adună şi se pregătesc pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Şi acest loc trebuie zidit, păstrat şi înfrumuseţat permanent. Aceasta implică o mare bucurie, dar şi o mare responsabilitate, fiindcă Biserica nu este doar pentru cei de astăzi sau pentru cei care vor urma, Ea este întru Eternitate. Iar între Pământ şi Cer sunt oamenii care sfinţesc locurile.

Biserica din Cozmeşti îşi are rădăcinile adânc înfipte în negura timpurilor, fiind prezentă încă de la începuturile acestor locuri. Prima biserică din sat a fost construită în anul 1795, din vălătuci care n-a rezistat. Aşa se face, că la data de 16 septembrie 1901 se pune piatra de temelie actualei biserici, construită din cărămidă. Construcţia a durat 8 ani ( 1909 ) şi a costat 40000 de lei la acea vreme. Slujba de sfinţire a bisericii a avut loc la data de 5 aprilie 1909 de către vrednicul de pomenire PS Konon Arămescu Donici, Episcopul Huşilor. Desigur, această nouă biserică nu s-ar fi putut realiza fără imlicarea vrednicului de pioasă amintire, preotul paroh Alexandru Munteanu (+ 1928). Efortul său neobosit, alături de cel al enoriaşilor din parohie de a zidi o biserică, adică ˝ o poartă a cerului˝ la Cozmeşi a fost răsplătit şi prin introducereaBisericii din Cozmeşti în Lista Monumentelor Istorice a judeţului Iaşi, din 2004. Parohia Cozmeşti a fost slujită de-a lungul timpului de mai mulţi preoţi, pintre care amintim:  Vasile Ruxanda (+ 1965), Dumitru Chirilă, Gheorghe Buruiană, Ion Ilieş, Gheorghe Popovici, Gheorghe Şurpănelu, cel din urmă refăcând pictura bisericii care a fost resfinţită la 15 octombrie 1995 de către PS Calinic Botoşăneanul, Episcop – Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

        Din anul 2004, parohia este păstorită de preotul Dumitrache Ciprian, care continuă activitatea pastorală a predecesorilor săi.

        Cu entuziasm a strâns în jurul său enoriaşii parohiei cu care a întreprins ample lucrări de înfrumuseţare a bisericii. Dintre acestea amintim: renovarea acoperişului bisericii şi a casei parohiale, dotarea bisericii şi a casei parohiale cu încălzire – centală, refacerea instalaţiei electrice şi  împodobirea bisericii cu policandre noi, sfinte Vase, sfântă Evanghelie, chivot, acoperăminte pentru sfânta Masă şi veşminte preoţeşti. În anul 2008, biserica a fost împrejmuită cu un frumos gard. Totodată, s-a acordat o grijă aparte obiectelor de patrimoniu. Astfel, în 2010, a fost restaurat un frumos epitaf, vechi de mai bine de 100 de ani.

         Pe lângă lucrările de înfrumuseţare, în aceste timpuri de nelinişti şi schimbări sociale, se lucrează şi la zidirea bisericii din sufletul credincioşilor. Parohia desfăşoară în fiecare sâmbătă cateheze cu elevii, continuând programul catehetic început în 2009, ˝ Hristos împărtăşit copiilor˝. De asemenea, în perioada Posturilor, şi nu numai, preotul desfăşoară vizite pastorale la cei bolnavi, precum şi colecte materiale pentru cei nevoiaşi.

        În fiecare an, cu prilejul Hramului, după Sfânta Liturghie, credincioşii participă la momente artistice, susţinute de elevii parohiei şi la agapa frăţească. An de an, în ziua de Crăciun, este organizat un concert de colinde, iar la sfârşit sunt oferite daruri celor prezenţi.

        Cel mai frumos şi emoţionant moment din viaţa parohiei a fost aniversarea celor 100 de ani de la sfinţirea bisericii. Acest eveniment a avut loc pe data de 24 septembrie 2009. La acest eveniment l-am avut în mijlocul nostru pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, care ne-a binecuvântat şi  ne-a încurajat în activitatea noastră, prin rugăciunea Sa, prin cuvântul Său şi prin prezenţa Sa. Cu acest prilej, a fost oficiată slujba Acatistului sf. Arhangheli, a Vecerniei şi a Litiei, urmată de lansarea monografiei Bisericii, intitulată ˝ Cozmeşti – între pământ şi cer˝.